Nyheter

tisdag 9 februari 2010

Hennix 2010 02 09

För kännedom. DO har fått en mycket bra skrivelse från Inger-Siv Mattson











Nacka den 8 februari 2010-02-08





DO v g diarieför och meddela dnr tack

Katri Linna





Ämne: Muslimsk man vann diskrimineringsärende

Ni har – som ännu ett led i Ert korståg mot svenska arbetsgivare - drivit en process mot Arbetsförmedlingen p g a en muslimsk man vägrat ta en kvinnlig företagsledare i hand. Mannen har av tingsrätten tillerkänts ett skattefinansierat skadestånd på 60 000 kr.

Muslimen hade - givetvis på de svenska skattebetalarnas bekostnad – genomgått en arbetsmarknadsutbildning. När han av Arbetsförmedlingen erbjöds ett arbete uppträdde han oförskämt mot den kvinnliga arbetsgivaren. Han hade inte bara vägrat att ta kvinnan i hand

p g a sina religiösa vanföreställningar utan ö h t vägrat att hälsa på henne. P g a sin attityd var han enligt arbetsgivaren inte anställningsbar och gick därmed miste om sin ersättning från Arbetsförmedlingen.

Man behöver knappast vara Einstens syster för att begripa att muslimen inte ville ha det erbjudna arbetet utan föredrog att fortsätta att leva på bidrag samt dessutom tillskansa sig ett generöst skadestånd för påstådd diskriminering.



Vanligt att muslimer sätter upp hinder för att inte vara anställningsbara

Det är långt ifrån första gången ett sådant knep används. 2007 startade SDN Lärjedalen i Göteborg en halvårslång utbildning för tio somaliska kvinnor med inriktning på hotell och hushållsnära tjänster dvs städning. Åtta kvinnor fullföljde kursen, som avslutades med en träff med en presumtiv arbetsgivare - en städfirma. Vid avslutningen kom flera av kvinnorna – som under utbildningen varit helt normalt klädda – i heltäckande klädsel dvs burka alternativt niqab. Städbolaget konstaterade att somaliskorna p g a av sin klädsel inte var anställningsbara. Jörg Larsson, enhetschef vid socialkontoret i Hammarkullen konstaterade: ”Vi uppfattade att kvinnorna gjorde en klar markering att de inte ville ha arbete. Självfallet ska man ha frihet att tro och klä sig hur man vill, men om man sätter upp ett hinder som gör att man inte är anställningsbar, har man då rätt till försörjningsstöd? ” Jörg Larssons fråga hade så sent som 2008 inte prövats i länsrätten. [1]



Diskriminering av en svensk kvinna

Eftersom muslimen vägrade att hälsa på kvinnan anser jag att han utsatt henne för diskriminering och att hans uppförande bör utredas av DO.

Kvinnor får – så vitt jag vet – enligt svensk lag inte behandlas annorlunda än män. I Sverige har jämställdheten och genusperspektivet som bekant drivits så långt att t o m varannan skylt vid övergångsställena skall avbilda en kvinna.

I ett sådant läge kan en man i religionens namn givetvis inte tillåtas att kränka en kvinna genom att vägra hälsa på henne. Självklart skall en kvinna i jämlikhetens namn behandlas exakt likadant som muslimen i fråga skulle ha behandlat en man i motsvarande situation. Jag förmodar att DO och DO:s jurister håller med om att svensk lagstiftning skall gälla i Sverige. Eller….?

På vilket sätt anser Ni att ett sådant beteende som denne muslim uppvisade gentemot den svenska kvinnan gynnar integrationen?







Ekvationen går inte ihop

Nu mördas unga svenskar kallblodigt i Afghanistan p g a Sverige enligt försvarsminister Tolgfors ”skall garantera de afghanska kvinnornas frihet och mänskliga rättigheter ”– som

t ex jämställdhet mellan könen får man väl förmoda…

Men när muslimerna kommer hit - på ”flykt undan krig och förföljelse” som det brukar heta - är dessa fri– och andra rättigheter ingenting värda. Då skall deras religiösa vidskeplighet i religionsfrihetens namn uppenbarligen vara överordnad såväl mänskliga fri- och rättigheter som svensk lag.

Om dessa fundamentalister inte kan eller vill anpassa sig till vad som gäller i Sverige har de full frihet och sin demokratiska rätt att lämna landet och återvända till Talibanien.



Jag ber Et notera att frågorna i detta brev icke är retoriska utan kräver konkreta svar.



Inger-Siv Mattson, f d internationell sekreterare vid ett statligt forskningsråd

Alphyddevägen 55, 131 35 Nacka

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar